– Vi ser att vi har långa vårdtider inom intensivvården, säger Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen. Foto: SVT/ Lovisa Gelin

Långa vårdtider för covidpatienter inom intensivvården

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har 90 personer hittills vårdats på intensivvårdsavdelningar i Östergötland, 30 av dem vårdas fortfarande på IVA och 16 personer vårdas på vårdavdelning.

– Ja, vi ser att vi har långa vårdtider inom intensivvården, säger Rickard Lundin, sjukvårdsledare i den regionala sjukvårdsledningen.

I många fall tas patientens andning över på intensivvårdsavdelningen, via en respirator, vilket har stor påverkan på patienten speciellt om behandlingen pågår en längre tid. Intensivvård ges till de patienter som av medicinska skäl bedöms ha nytta av behandlingen, berättar Rickard Lundin vidare.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

”Stort åldersspann på IVA”

Det är inte bara patienter i den äldre riskgruppen som behöver vårdas på en intensivvårdsavdelning.

–Nej, vi ser att vi har ett ganska stort åldersspann för de patienter som vårdas på IVA, men den stora åldersgruppen ligger någonstans vid 50–60 års ålder och uppåt, säger Rickard Lundin.

Lång tid för återhämtning

I Östergötland har hittills 99 personer avlidit i sviterna av covid-19 och drygt 400 personer har friskförklarats och skrivits ut från sjukhus. Men många av personerna som haft sjukdomen behöver lång tid för återhämtning.

– Många blir väldigt sjuka och utslagna, säger Rickard Lundin.

Vidare säger han att det främst är äldre personer över 70 år med bakomliggande sjukdomar som avlider i sviter av covid-19.

– Sen finns det enstaka dödsfall i åldersgruppen av yngre slaget, men det finns då oftast bakomliggande sjukdom som ligger till grund för att personen inte klarar sjukdomen. Det kan handla om hjärt- kärlsjukdom eller diabetes, en riskfaktor är också övervikt, säger Rickard Lundin.

Hör mer i klippet ovan.

I klippet nedan berättar Rickard Lundin om prioriteringar inom intensivvården:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet