Lillevi Hultman får inspiration från ”livet, ja från allt”. Foto: SVT

Lillevi Hultmans konstnärsliv på vita duken

Uppdaterad
Publicerad

Textilkonstnären Lillevi Hultman har ägnat mer än 50 år till konstnärskapet. Nu blir hennes yrkesliv film.

Det är journalisten Sten Swartling och fotografen Per-Arne Skoglund som har gjort dokumentären om Lillevi. När frågan ställdes första gången sa hon nej.

– De har frågat i flera år och det tog lång tid innan jag till slut sa ja. Jag tycker det ska bli spännande att se och höra vad kollegor och folk säger. Om de tycker att det var nått intressant, för det är så svårt att säga själv, berättar Lillevi Hultman för SVT Nyheter Öst.

Barnteckningar till dagens konstuttryck

I augusti 2016 visades Lillevi Hultmans retrospektiva utställning ”Överblickar” på konsthallen Passagen i Linköping. Den bildar ramen för filmen. I filmen bjuder Lillevi på bilder och personliga berättelser, från tidiga barnteckningar via Konstfack till dagens konstuttryck.

På frågan om hon någon gång under sitt drygt 50-åriga yrkesliv funderat på att lägga av kommer svaret blixtsnabbt.

– Nej det har jag aldrig gjort. Jag är hemma i det här. Det är där jag vill vara.

Se mer: Hör Lillevi berätta om hur hennes konstnärskap började

Använder olika material

Hon blev känd i slutet av 1970-talet med sitt nytänkande sätt att göra maskinbrodderier. Sedan dess har en mängd konstverk passerat mellan hennes fingrar och ut till olika hem, museer och konsthallar. Hon jobbar inte enbart i textil utan använder också bland annat trä, vass och diverse återbruksmaterial.

Var får du då sin inspiration ifrån?

– Från livet, ja från allt. Det kan vara händelser, drömmar, saker som man ser eller annan konst.

Det som stannar längst

Lillevi Hultman menar att hon ibland har så många idéer att hon måste gallra bland tankarna. Den idé som stannar kvar längst i huvudet blir oftast ett nytt konstverk.

– Ibland önskar jag att jag hade en stor stab som bara verkställde mina order, säger Lillevi.

Blev förvånad under förhandsvisningen

Lördagen den 22 april var det premiär på Filmstaden i Linköping. Därefter ska filmen att visas i olika sammanhang, till exempel för Östgöta konstförenings medlemmar och för Länsmuseet i Östergötland.

Lillevi har sett filmen i förhand och den fick henne att fundera över en del saker som inte nödvändigtvis hade med hennes konst att göra.

– Man är inte van att se sig själv utifrån på det sättet. Jag blev förvånad över att jag var så åldrad. Det hade jag inte trott, säger hon leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.