Foto: Carl Bruno Tersmeden / SVT

Linköping satsar mångmiljonbelopp på ordningsvakter

Uppdaterad
Publicerad

Linköping gör sedan i höstas en storsatsning på ordningsvakter i centrum, men i Norrköping har kommun bara en enda ordningsvakt, den på biblioteket.

Linköping och Norrköping har hittills haft olika syn på behovet av ordningsvakter. I Linköping satsar kommunen över 3,5 miljoner kronor på ordningsvakter medan Norrköping än så länge bara har en enda ordningsvakt.

– Det kommunala uppdraget består i huvudsak av upprätthållande av allmän ordning och att arbeta trygghetsskapande i vissa områden, säger tf säkerhetschefen i Linköping Håkan Carlberg.

Linköping

– Vi har bara en ordningsvakt i kommunen och det är den som finns på biblioteket, men vi har en upphandling på gång för att utöka antalet vakter, säger säkerhetschefen i Norrköping Richard Tjernström.

Behov i vissa områden

I Linköping finns det ordningsvakter i centrum varje dag i veckan utom söndag. På fredag och lördagnätter finns det även vakter mellan 19 på kvällen till klockan 5 på morgonen.  I Norrköping finns en vakt på biblioteket efter att det varit stökigt både inne och utanför.

– Vi hade två ordningsvakter på biblioteket fram tills i januari, men då togs en vakt bort av besparingsskäl, säger bibliotekschefen Anna-Lena Grusell.

–  Vi har sett ett behov av vakter i vissa områden, bland annat vid Hörsalsparken och Södertull, säger säkerhetschefen i Norrköping Richard Tjernström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet