Deras bilder avslöjar grymheten i krigets Ukraina: ”Det är hårda fakta”

Uppdaterad
Publicerad

Världen har skakats av bilder på mördade civila i Ukraina efter att ryska styrkor dragit sig tillbaka. Satellitbilder från företaget Maxar, som finns i Linköping, har kunnat visa krigets grymhet – och ryska lögner.

I början av april möttes världen av de första bilderna från den ukrainska staden Butja. När ryska styrkor dragit sig tillbaka från staden sågs civila döda människor på gatorna i helt vanliga bostadsområden och omkring 300 människor har begravts i massgravar.

Kreml har nekat all inblandning i morden – men i veckan kunde satelllitbilder visa hur de döda kropparna legat på gatan sedan den 11 mars, vilket är flera veckor innan de ryska styrkorna lämnade staden.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland
New York Times har publicerat bilder från satellitföretaget Maxar Technologies som visar hur döda kroppar ligger spridda över gatan Yablonska så tidigt som den 11 mars. Foto: Maxar Technologies

Amerikanskt företag

Satellitbilderna kommer från det amerikanska företaget Maxar Technologies. 2015 ingick svenska Saab ett 50/50 Joint Venture kallat Vricon Inc med DigitalGlobe, som nu är Maxar, för att bland annat producera fotorealistiska 3D-produkter. 2020 köpte amerikanerna ut Saab.

I dag finns forskning och utveckling för 3D kvar i Linköping med hundra ingenjörer.

– Maxar var uppsatt för att vara ett kommersiellt satellitbolag för att kunna ge transparens. Amerikanska myndigheter ville inte dela med sig av spionsatelliterna, därför finansierade man bitvis Maxar som också finansieras med privat kapital. Tack vare det kan man visa de här bilderna, säger Leif Haglund som är vd för dotterbolaget Maxar International Sweden med säte i Linköping.

”Det är hårda fakta”

Han tycker det är viktigt att de här bilderna nu visas.

– Jag tycker de här bilderna är fantastiskt viktiga och ger en transparens och visar vad som verkligen händer. Det är hårda fakta som kommer från rymden. Det är inte ”hittepå”, utan visar precis det som har hänt, säger Leif Haglund.

I början av kriget kunde Maxar även visa satellitbilder över den ryska konvoj som var på väg mot Kiev. Foto: Maxar/AP/TT

Inga ryska kunder

Linköpingsdelen av företaget arbetar med att göra 3D-modeller av satellitbilderna. Företaget är kommersiellt, men väljer med omsorg vem de säljer informationen till.

– Till exempel finns det inga affärer i dag med Ryssland. Maxar har aldrig sålt något till ryska myndigheter. Det är ett beslut som företaget tagit: ryska och kinesiska myndigheter handlar vi inte med. Är det risk för människoliv i konflikthärdar lägger man också vissa bilder ”on hold”, säger Leif Haglund.

I klippet ovan svarar Leif Haglund på tre frågor om satellitbilderna och tekniken bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Mer i ämnet