Ljus framtid för Östergötlands större städer

Uppdaterad
Publicerad

När handeln flyttar ut från de svenska stadskärnorna är frågan vilka som är bäst förberedda för framtiden. Det verkar se ljust ut för de större städerna i Östergötland.

Det är konsultföretaget WSP som har jämfört stadskärnorna i Sveriges 67 största städer. De tre allra största städerna är inte med i undersökningen eftersom de har så annorlunda förutsättningar, så de räknar vi bort här också.

Statististik från SCB har tagits fram och flera olika faktorer har vägts samman. Bäst resultat fick Jönköping, men det är jämt i toppen, och på sjätte plats hittar vi Linköping följt av Norrköping.

Framtidshopp i gränslandet

På plats 64, näst sist, kom Motala och Mjölby var inte mycket bättre.

Flest bor i Norrköping

Ett skäl till att Norrköping ligger så högt upp är att det är den stad som har överlägset flest personer som bor inne i centrum. Med tanke på det fortsatt intensiva byggandet i Norrköpings innerstad så lär staden dra ifrån i den kategorin ytterligare de närmsta åren.

Lund kommer på andra och Linköping på tredje plats i landet när det gäller stor befolkning i centrum.

Gamla bor i Motala

Undersökningen visar också att Norrköping hamnar på tredje plats när det gäller de städer som har förhållandevis minst biltrafik i centrum. Där toppade Lund, följt av Södertälje med Visby på en fjärde plats.

Norrköping fick också titeln ”Sveriges yngsta stad”, eftersom man har den största andelen personer under 65 år i stadskärnan. Motala är en av de städer i landet som har äldst befolkning i centrum.

Rika bor i Linköping och Visby

Visby är en av de städer som har störst andel med utländsk bakgrund som bor i centrum och både Visby och Linköping tillhör de städer som har flest höginkomsttagare som bor centralt.

En kategori som Visby vinner överlägset är den som gäller vilken stad som har störst andel anställda inom hotell och restaurangnäringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidshopp i gränslandet

Mer i ämnet