Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer om Åtvidabergs luciafirande från ett lastbilsflak Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Åtvidaberg satsar på rullande luciatåg

Publicerad

De flesta kommuner tycks nu ställa in sina luciafiranden, eftersom det inte går att besöka till exempel äldreboenden i coronatider, men i Åtvidaberg så satsar man på lastbil och högtalarsystem istället.

Kommun efter kommun har nu beslutat sig för att ställa in luciafirandet. Anders Johansson skulle ha hållit i Luciatåget i Linköping med ett 40-tal framträdanden och stora konserter, men nu blir det inte ens en digital variant:

– Eftersom vi inte ska samlas fler än åtta personer åt gången så kan ju inte ungdomarna repetera ordentligt.

Maria Olofsson håller i Norrköpings luciatåg och hon tycker det är riktigt tråkigt att det inte går att genomföra lussandet i år:

– Människor mår ju dåligt i isolering, man märker ju då hur viktigt det är med traditioner som luciatåg.

Åtvidaberg kör ändå

I Åtvidaberg tänker man försöka ha firande ändå. Man ska dels göra inspelningar med luciasång som delas på internet och man ska dessutom köra runt med ett luciatåg på en lastbil, se mer om hur det ska gå till i inslaget ovan:

– Det är lite konstigt men jag tycker det är bra att det ändå går att genomföra, pensionärerna får ju inte så mycket roligt och då kanske dom ser fram emot luciatåget, säger tärnan Filippa Ridderstad efter att ha testat lastbilsflaket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet