Foto: TT/SVT

Så blir luciafirandet i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av den pågående coronapandemin kommer det att bli ett annorlunda luciafirande i år. I listan nedan kan du ser hur firandet blir i din kommun.

• Linköping:

Kommunala förskolor i Linköping kommer fira lucia tillsammans med barnen på förskolorna. Inga vårdnadshavare deltar.

I kommunala grundskolor hittar man nya lösningar exempelvis i digital form eller luciafirande i varje klass, inga stora samlingar för alla elever.

• Söderköping:

Vi kommer fira lucia i barn och elevers ordinarie barn/elev-grupper, utan vårdnadshavare. På högstadiet och på vissa F-6-skolor spelas lucia in och visas i respektive klass.

• Norrköping:

Frågan är lyft i Norrköping och man tittar just nu på vilket stöd en rektor kan behöva för att på enheten hantera frågan enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och på ett smittsäkert sätt. Precis som varje år fattar enheterna egna beslut utifrån de förutsättningar som råder, och informerar sedan vårdnadshavare om formerna för firandet.

• Åtvidaberg:

Förvaltningschef har beslutat att Luciafirande kommer att ske inom ramen för de ordinarie barn- och elevgrupper som finns i våra verksamheter. Det innebär att man luciafirar klassvis, eller avdelningsvis, beroende på verksamhet. Vårdnadshavare är inte välkomna. Om det erbjuds digital möjlighet att närvara kan vi dock inte svara på centralt, det avgörs av verksamheten utifrån möjligheter och efterfrågan.

• Finspång:

Det flesta av våra förskolor och skolor kommer ha ett Lucia firande. Vi kommer inte ha vårdnadshavare eller besökare på dessa tillställningar. Några vill pröva att spela in firandet för att senare visa vårdnadshavarna. Några enheter kommer att välja att fira utomhus. Det ser lite olika ut men vi ser att vi kommer hitta alternativa firanden.

• Ödeshög:

Vi kommer inte att ha något gemensamt luciafirande på F-5. Alla klasser kommer att ha en egen samling på morgonen i klassrummet men som sagt, inget gemensamt och inget luciatåg eller liknande som kommer att gå runt.

• Gotland:

Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen ser i samråd med smittskyddsläkaren över möjliga (coronasäkrade) alternativ till luciafiranden inom förskola/skola. Det finns ännu inget färdigt svar.

Vadstena:

I Vadstena kommun kommer firandet av Lucia i förskolan ske utan föräldrar på plats.Lågstadiet uppmärksammar Lucia klassvis. Mellanstadiet funderar på ett mindre luciatåg i digital form som visas för varje klass Högstadiet förfogar över en stor aula och firandet sker årskursvis med stort avstånd. Inga gäster. I Vadstena firas varje år Lucia i Klosterkyrkan med vanligtvis ett tusentals besökare. Eventuellt kommer framträdandet i år att streamas.

Motala:

Motala kommun har ännu inte fattat ett generellt beslut åt något håll gällande Luciafirande. Dvs inga centrala direktiv har i dagsläget fattats. Vi följer händelseutvecklingen och avvaktar restriktioner utifrån Covid19. Förskolor och grundskolor har sedan tidigare år valt att fira på olika sätt, med och utan vårdnadshavare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet