Arkivbild. Foto: Marit Hommedal/TT

Fortfarande bakterier i Malexanders dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad
Under måndagen togs det nya prover på dricksvattnet i det kommunala ledningsnätet i Malexander. Dessa visade på fortsatt förhöjda värden av koliforma bakterier. Under torsdagen stängs vattnet av för alla abonnenter mellan klockan 11 och 15.

Då kommer akut arbete utföras i vattenverket på orten med andledning av bakterierna.

Kokningsrekommendationen gäller tills vidare, skriver Boxholms kommun på sin hemsida. Man kommer under tisdagen fortsätta att felsöka och ta nya prover för analys.

Under tisdagen klorerades vattenledningarna i Malexander. Viss lukt och smak kan därför uppstå de närmsta dagarna, meddelar kommunen.

En vattentank är utplacerad vid Kyrkovägen på Torget Malexander. Det var i söndags som man upptäckte förekomsten av koliforma bakterier i dricksvattnet.

Livmedelsverkets rekommendation om kokning av vatten.

Fakta: Koliforma bakterier

Visa
  • Koliformer finns vitt spridda i naturen och i människans tarmar.
  • Om koliformer påvisas föreligger det risk för att vattnet är förorenat av sjukdomsalstrande mikroorganismer från avföring.

Källa: NE.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Boxholm

Mer i ämnet