• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malexandermördaren Jackie Arklöv får inte tidsbestämt straff. Hovrätten bedömer att det finns en återfallsrisk. Dennis Martinsson, lektor i straffrätt, förklarade i SVT:s Morgonstudio hur domstolen bedömer i sådana här fall. Foto: EWA TURES

Malexandermördaren Jackie Arklöv blir kvar i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I somras fick Malexandermördaren Jackie Arklöv sitt livstidsstraff tidsbestämt till 41 år av tingsrätten – ett beslut som överklagades till Göta hovrätt. Idag kom hovrättens beslut.

Polismördaren Jackie Arklöv får inte tidsbestämt straff. Göta hovrätt river upp tingsrättens beslut och avslår Jackie Arklövs ansökan.

Hovrätten konstaterar att flera kriterier för omvandling av straffet är uppfyllda, men att ett absolut hinder finns. Det handlar om återfallsrisken.

Polismorden i Malexander

Enligt domen anses inte Rättsmedicinalverkets utlåtanden vara tillräckligt robusta för att kunna ligga till grund för slutsatsen att det saknas ”konkret och beaktansvärd” risk för att Arklöv skulle återfalla i allvarlig brottslighet.

Fick tidsbestämt av tingsrätten

Örebro tingsrätt beslutade i somras att tidsbestämma Jackie Arklövs straff till 41 år. Det finns en huvudregel om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden. Beslutet skulle därför ha inneburit att han skulle ha släppts hösten 2026.

– I mål om omvandling av livstidsstraff ska flera aspekter beaktas. Risken för återfall i brottslighet av allvarligt slag – och därmed samhällsskyddet – kommer dock i den absoluta förgrunden. Efter­som utredningen i det här målet inte är tillräckligt robust för att medge slutsatsen att återfallsrisken är låg, kan omvand­ling inte ske. Ansökningen ska därför avslås, säger hov­rättsrådet Patrik Örnsved i ett pressmeddelande.

Till Sveriges Radio uppger Jackie Arklövs advokat att domen kommer att överklagas till HD.

Dömdes för polismord

Det var den 7 juni 2000 som Jackie Arklöv dömdes till livstids fängelse av Göta hovrätt för mord på två poliser i Malexander, försök till mord, grovt rån i tre fall och försök till grovt rån.

De två andra Malexandermördarna Tony Olsson och Andreas Axelsson har tidigare fått sina straff tidsbestämda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av Malexandermorden på 60 sekunder. Foto: TT

POLISMORDEN I MALEXANDER

I början av 2000 dömdes tre för dubbelmordet i Malexander, försök till mord, tre fall av grovt rån och försök till grovt rån till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. Domen fastställdes i juni samma år av Göta hovrätt.

Arklöv nekade länge till både rånet och morden, men sommaren 2001 erkände han att det var han som avlossade de dödande skotten vid de avrättningsliknande morden av polismännen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet