Många positiva till valbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Lars Stjernkvist (S) kommunstyrelsens ordförande i Norrköping är positiv till beskedet i dag om att det inte blir något nyval.

– Det är jättebra, det är jättebra för oss lokalt, dels så om än med en med viss fördröjning så betyder det att en politik, som är bra för Norrköping går igenom, säger Lars Stjernkvist (S).

”Det är jättebra för oss lokalt”

Han menar att det tillexemplet innebär mer pengar till skolan och mer resurser till äldre, sjuka och arbetslösa.

Men du ser inte att förtroendet har påverkats?

Jag vet inte hur det kommer att påverka, men just idag så känns det extra fel att svara på vem som tjänar aktivt på det här och vem som är ansvarig för att det blev som det blev, säger Lars Stjernkvist. Som tillägger att det viktigaste är att det blir bra för Sverige, vilket han tror detta är.

Den blocköverskridande överenskommelsen sträcker sig över två mandatpersioder till valet 2022, i riksdagen som möjliggör minoritetsstyre av Sverige. Den blocköverskridande överenskommelsen omfattar också kommande blocköverskridande förhandlingar på de tre politikerområdena energi, pension och försvar- och säkerhet.

– Jag välkomnar varmt dessa överenskommelser, det är en stor seger för svenska folket com får en regering som sätter jobb och skolan främst. socialdemokraterna och Stefan Löfven har länge velat nå breda överenskommelser på viktiga politikerområden, säger Lena Micko (S) ordförande Socialdemokraterna Östergötland.

Delad mening om beslutet

Bland Norrköpingsborna råder det delad mening, om dagens nyhet. Vissa Östnytt pratat med hade gärna sett ett nyval, men betydligt fler av dem vi möter på Norrköpings gator är nöjda över dagens beslut.

– Jag tycker nog att det är bra, eftersom jag inte tror att det hade gjort någon större skillnad, säger Maria Andersson och tillägger att hon var rädd för att Sverigedemokraterna skulle öka ytterliggare.

– Jag tycker att det är bra. Risken är att SD hade gått framåt ännu mer vid ett nyval, säger Hans Andersson.

Samtidigt är Hans Andersson oroad över hur politiken kommer att bli.

”Det känns konstigt, man vet inte hur det blir”

– Det känns konstigt ur ett politiskt sätt, kommer det här att innebära att det blir mer enhetspolitik, kommer det mesta flyta ihop? Frågar han sig.

– Jag tycker det är bra. Hade inte velat att mer pengar skulle gå till ett extraval, säger Sascha Ralmé.

Men Mikael och Jill Nordström är inte av samma uppfattning.

”Jag hade sett fram emot ett nyval”

– Det är väl både och, det kanske skulle ha blivit ett nyval ändå, säger Jill Nordström och tillägger. ”Nu vet man ju inte vad de kokar ihop”.

– Jag hade sett fram emot ett nyval, jag tycker att det hade behövts, säger Mikael Nordström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet