M/S Visborg Foto: Shippax

Mardrömsturen med Gotlandsfärjan ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Det var under onsdagen som Gotlandsfärjan M/S Visborg hamnade i grov och sjö och gjorde en så kallad överhalning när den bytte kurs.
Färjan fick kraftig slagsida och flera personer skadades lindrigt. Nu ska händelsen utredas.

– En inspektör från oss har varit ombord idag på färjan och vi har fått information om att två passagerare blev lite mer allvarligt skadade. Utöver det så har vi inte hittat några skador på båten som påverkar sjösäkerheten. Det är mest stolar och lösa föremål som har farit runt, säger Anders Henriksson, teknisk expert på Sjöavdelningen vid Transportstyrelsen.

Vädret överraskade

Många passagerare blev rädda och tyckte att vattenytan var ända upp mot fönsterrutorna när färjan girade för att ändra kurs.

Trängde det in vatten i fartyget?

– Nej, men det lutade mellan 20–25 grader och det är en rejäl slagsida. Det blir en stor effekt på en sådan bred båt, säger han.

Samlar information

När en allvarligare händelse med personskador sker ska en utredning göras, och just nu samlar man in information från olika håll.

– Vi kommer göra en sammanställning imorgon från vår inspektör och en rapport från rederiet. Sedan skickas den vidare till Statens haverikommission, SHK, som sedan avgör om det ska bli en vidare utredning, säger Anders Henriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet