Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marie-Louice Strannemark föll för Nisse, en gatuhund från Rumänien. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Marie-Louice om gatuhunden Nisse: ”Det har varit tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Marie-Louice Strannemark föll för Nisse – en gatuhund från Rumänien. Han har varit i hennes ägo i fyra år, men idag skulle hon aldrig ta sig an en ny gatuhund.
– Hade jag vetat det jag vet idag hade Nisse inte kommit till mig, säger hon.

En av de saker som varit besvärliga är tilliten till människor, berättar Marie-Louice Strannemark. När vi träffar Nisse är han märkbart skygg, han gillar inte plötsliga rörelser och höga ljud. Och när vi intervjuar Marie-Louice på nedervåningen, springer han upp och håller sig borta.

– Han är ingen som kelar med någon, förutom med mig och särbon, där är det inget problem. Men han kan fortfarande få vad jag kallar flashbacks.

”Många tårar och stor frustration”

Det har varit en tuff och brokig resa och har kostat många tårar och stor frustration, berättar hon vidare.

– Risken är stor att hade Nisse hamnat hos någon annan så hade han blivit omplacerad direkt, i värsta fall blivit en vandringspokal och slutat med avlivning, säger Marie-Louice Strannemark.

Nisse är nästintill blind och gillar inte höga ljud eller plötsliga rörelser. Foto: SVT

Många veterinärbesök

Det har också varit problem med Nisses hälsa, det handlar bland annat om klåda och tandhälsa. En veterinär uppmärksammade också att Nisse hade stora pupiller.

– Han hade svårt att se om man kastade något till honom, blev rädd för plötsliga händelser, rörelser vid maten, tyckte inte om att ha någon bakom sig. Nisse fick då diagnosen central blindhet och det går inte att behandla, säger hon.

Nisse har också som ung behandlats mot valpsjuka, vilket idag syns genom neurologiska biverkningar.

Marie-Louice egna erfarenheter av att äga en gatuhund har gjort att hon intresserat sig mer för ämnet. Hon har undersökt flera föreningar och privatpersoner som arbetar med att rädda gatuhundar, och enligt henne är flera av dem oseriösa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gatuhundar får svenska hem

Mer i ämnet