Den planerade skärgårdsstaden vid Marviken på Vikbolandet Foto: Synthesis Analytics AB

Marvikenprojektet till domstol – Adler stämmer Norrköpings kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det storstilade projektet Skärgårdsstaden Marviken avbröts i november förra året efter att Norrköpings kommun gjort en utredning av bolaget Synthesis Analytics som låg bakom satsningen.

Nu stämmer bolaget kommunen, meddelar man i ett brev till kommunen som SVT Nyheter Öst tagit del av.

”Då kommunens handlande och besluten att avbryta planarbetet saknar laglig grund och redan har medfört stora skador för Synthesis Analytics AB, så ämnar stämningsansökan fastställa skadeståndsansvar för Norrköpings kommun”, skriver vd:n Niclas Adler i brevet.

Niclas Alder skriver också att kommunen anmälts till Integritetsmyndigheten för brott mot GDPR och den personliga integriteten, samt att en anmälan av Lars Stjernkvist, Martin Andreae, Richard Tjernström och kommunstyrelsen skickats till Justitieombudsmannen för brott mot det kommunala regelverket.

Norrköping

Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) bekräftar att han tagit emot och läst Niclas Adlers brev.

– Ja, det stämmer. Jag blev väl inte direkt förvånad att det kom, han har aviserat det tidigare. Jag känner mig trygg med de beslut vi fattat, att de håller juridiskt.

Kommunen fick varningssignaler

Det var den dåvarande kommunstyrelsordföranden Lars Stjernkvist (S) som tog beslutet att avsluta samarbetet med Niclas Adler och företaget Synthesis Anlytics.

– Vi hade fått väldigt många varningssignaler om att det var ett skakigt projekt och ett företag med väldigt många frågetecken, sa Lars Stjernkvist då till SVT.

Rapporten som kommunen tog fram visade att Adlers bolagskoncern bland annat hade skatteskulder och var överbelånad.

Dubai som förebild

Synthesis Analytics köpte i augusti 2018 det gamla kraftverket Marviken ute på Vikbolandet av Vattenfall.

I februari 2019 bjöd företaget företrädare in för Norrköpings kommun, allmänhet och media till en presentation av projektet. Företagets ägare Niclas Adler beskrev då hur kraftverket skulle förvandlas till en skärgårdsstad med Dubai som förebild.

– 1000-1200 bostäder, hotell, restauranger, äldreboenden,och rehabcenter, sa Niclas Adler vid presentationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet