Britt-Marie Johansson (S) kommunstyrelsens ordf Boxholm och Erik Bratthall, presschef Arla Sverige. Foto: SVT och Arla Sverige

Mejeriet i Boxholm – parterna långt från varandra efter förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hade Boxholms kommun och Arla ett möte angående köpet av mejeriet. Kommunen har köpt och betalat för fastigheten men inte fått tillträde till den än. Arla hävdar att det utöver köpekontraktet finns en lista över inventariet som inte ingår i köpet. Därom tvistar de.

– Vi har helt skilda uppfattningar: Vi har uppfattningen att vi har köpt ett mejeri, den uppfattningen har inte Arla, säger kommunstyrelsens ordförande Britt-Marie Johansson (S).

Kommunen och företaget satt i förhandlingar i en timma idag och står enligt henne långt från varandra, men ska träffas igen i morgon, tisdag.

Köpekontraktet

I köpekontraktet står att ”samtliga inventarier som finns i fastigheten vid visningen 2020-06-08 enligt bildförteckning, Bilaga 1 ingår i köpet utan särskild ersättning”.

– Det pågår samtal med kommunen där vi ska försöka reda ut situationen. Till köpekontraktet finns en inventarielista där det framgår en massa olika inventarier som inte ingår i köpet. Vi hävdar att vi var överens om att vi skulle ta med oss dessa, säger Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige.

Kvarstad

Konflikten ledde i fredags till att kommunen begärde fastigheten i kvarstad eftersom de är oroliga för att Arla ska montera ned och ta med sig inventarier som är ”av väsentlig betydelse för ett fungerande mejeri”.

Enligt P4 Östergötland har Linköpings tingsrätt sagt nej till kommunens begäran om kvarstad på grund av formella brister i kommunens ansökan.

Fortsättning följer alltså i nya förhandlingar mellan parterna i morgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet