Annica och Hans Jonsson i Vreta Kloster. Foto: Privat

Mjölkbönder i Vreta Kloster får guldmedalj

Publicerad
Annica och Hans Jonsson i Vreta Kloster belönas med LRF Mjölks Guldmedalj för att ha levererat mjölk av högsta kvalitet i 23 år.

Hans och Annica tog över hans föräldragård i Brink 1987 och blev nionde generationens mjölkbönder på gården. Under åren har de haft ett 30-tal kor.

– Det är viktigt att vara noggrann i alla led, med djurens skötsel, foderkvaliteten och hygienen vid mjölkningarna. Man måste hålla koll på korna så att man fort kan se om något inte är som det ska, säger Hans Jonsson, i ett pressmeddelande från LRF.

Totalt prisas 27 mjölkgårdar i landet och får under en ceremoni medalj, som överlämnas av en representant från kungahuset.

– Det är roligt att få en bekräftelse på att man lyckats med mjölken.

Korta fakta – det här presterar en Guldmedaljör

Visa
  • För att få Guldmedaljen måste mjölkbonden leverera förstklassig mjölk i minst 23 år.
  • Guldmedaljörerna skapar jobb och är motorn på landsbygden.
  • Guldmedaljörernas kor behövs för miljön. De skapar öppna landskap och biologisk mångfald.
  • Guldmedaljörernas kor omvandlar gräs, som vi inte kan äta, till näringsrik mjölk som är bra både för hälsan och miljön.
  • Guldmedaljörerna vet att det är viktigt med välmående kor. Svenska mjölkkor är bland de friskaste i världen och Sverige är ett framgångsland när det gäller att förebygga djursjukdomar.

källa: Lantbrukarnas riksförbund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet