Monna Orraryd känner igen sig i den karaktär hon spelar. Foto: SVT

Årets julkalender blir ett rymdäventyr

Uppdaterad
Publicerad

5000 barn sökte de tre barnrollerna i årets julkalender. Monna Orraryd från Norrköping fick själva huvudrollen.

– Jag är liksom liten och tuff och ganska bestämd, jag är ganska lik min roll, men min roll är kanske lite bossigare än vad jag är i verkligheten, säger Monna Orraryd, som knep en av de eftertraktade rollerna i årets julkalender.

Hon bor nu tre månader i Stockholm under inspelningsarbetet. Hennes föräldrar spelar i Symfoniorkestern I Norrköping och får nu turas om, tillsammans med andra släktingar, att hålla Monna sällskap i lägenheten de hyrt i Stockholm. SVT har hyrt in en guvernant som är med barnen under inspelningspauser och som hjälper dem med skolarbetet.

Skrev egna pjäser

Monna Orraryd har inte varit med i någon liknande dramaproduktion tidigare, hennes enda TV-erfarenhet är att hon varit med i SVT-produktionen ”Kändisbarnvakten”, men redan som riktigt liten spelade hon upp egenskrivna pjäser för sina föräldrar.

-  Ofta handlade det väl om nån tjej eller en prinsessa och en massa djur och sagosaker och så flög man omkring, det var mycket fantasy, säger Monna Orraryd.

Riktar sig till lite äldre barn

”Jakten på tidskristallen” är arbetsnamnet på årets julkalender. Manus började bearbetas redan för fyra år sedan.

– Julkalendern är nog det bredaste uppdraget vi har på SVT och jättesvårt, den ska rikta sig till 2- till 99-åringar, så vi försöker vikta lite mellan åren vilka vi riktar oss främst till. Förra årets kalender ”Selmas saga” riktade sig till lite yngre barn, det här är ett äventyr i science fiction-genren som vi tror kommer att attrahera de lite äldre barnen, säger Oskar Mellander, manusförfattare och regissör.

Det våras för julkalendern

Julkalendern har blivit en växande succé. När annat tv-tittande går ner har julkalendern slagit alla tiders kalenderpublikrekord fem år på raken. Ifjol var det 2,5 miljon som såg den på TV och en halv miljon på nätet.

– De som är 80- och 90-talister idag är uppvuxna med julkalendern, det kommer nya generationer hela tiden som har det som sin årstradition att titta på julkalendern, säger Johanna Gårdare, programchef för SVT Barnkanalen.

Bild från inspelningen. Foto: SVT

Årets kalender handlar om onda krafter som planerar att stanna tiden dagen innan julafton, men tre barn har förmågan att resa till universums mitt och stoppa detta. I de vuxna rollerna ser vi bland andra Eva Rydberg, Rikard Wolff och Kodjo Akolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.