Blommor vid brottsplatsen i Visby under Almedalsveckan. Foto: Henrik Montgomery/TT

33-åring allvarligt psykiskt sjuk vid Visbydåd

Uppdaterad
Publicerad

Theodor Engström, 33, som häktats för knivmordet på Ing-Marie Wieselgren var allvarligt psykiskt sjuk när dådet utfördes, rapporterar Hela Gotland.

Den misstänkte mannen har nu genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att mannen var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället. Han hade även samma störning när undersökningen genomfördes.

Risk för återfall i brottslighet

Enligt Rättsmedicinalverket saknade mannen förmåga att inse följderna av sitt agerande och borde därför få rättspsykiatrisk vård. Myndigheten slår även fast att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Knivdådet i Almedalen

– Det här en fråga som får betydelse för en framtida påföljd. Det innebär att han inte kan dömas till fängelse, utan i så fall kommer han att få rättspsykiatrisk vård. Men det kommer inte att påverka hur utredningen bedrivs, säger åklagare Henrik Olin till TT.

Har erkänt

Psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren knivhöggs den 6 juli i centrala Visby under Almedalsveckan. Hon fördes till sjukhus där hon senare avled av sina skador.

Den 33-årige mannen har erkänt dådet. Han sitter häktad misstänkt för terroristbrott genom mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet