Nationella vaccinationsveckan – vill få fler att vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

Under vecka elva pågår den nationella vaccinationsveckan. Syftet är att få fler att välja att vaccinera sig mot covid-19. Fler drop in-tider och ökad tillgänglighet utlovas under veckan.

Hör Martin Magnusson, medicinsk rådgivare inom hälso och sjukvården i Östergötland och biträdande vaccinationssamordnare i länet, berätta mer vad veckan innebär för östgötarna i klippet ovan.

Det är regeringen som gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att genomföra den nationella temaveckan.

– Att vaccinera sig är ett av de viktigaste verktygen för att vi ska kunna hantera den här pandemin och möta den på ett bra sätt i framtiden och då är det viktigt att så många som möjligt tar erbjudet vaccin och det gäller alla doser och vi vet också att effekten av vaccinationen sjunker efterhand vilket gör att man måste fylla på vaccinationen för att få ett fullgott skydd, säger Martin Magnusson.

Minskat intresse för vaccinering

I samband med att coronarestriktionerna släpptes minskade intresset för vaccinering och det finns gott om lediga tider på vaccinationsmottagningarna. Nu finns ett nytt proteinbaserat vaccin, om än i begränsad skala. Martin Magnusson tror att detta kan ha viss betydelse.

– Det är mer ett traditionellt framställt vaccin och det ger ändå en relativt god skyddseffekt också. Kanske inte riktigt lika hög som MRNA-vaccinen vi haft, men det är framställt på ett annat sätt. Vi vet att det finns en del som varit tveksamma till MRNA-vaccin och då kan det här nya vaccinet som vi kommer ha en begränsad tillgång till vara ett alternativ, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.