Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från vänster: Eva-Britt Sjöberg (KD), Sophia Jarl (M) och Reidar Svedahl (L) i borgerlig samverkan. Beslutat om veto. Foto: SVT

Nej till Holmens vindkraftspark vid Simonstorp

Uppdaterad
Publicerad

Borgerlig samverkan och Sverigedemokraterna säger nej till Holmens vindkraftsansläggning norr om Simonstorp.

Det nya styret i Norrköpings kommun meddelade under tisdagens presskonferens att de kommer att använda sig av ett kommunalt veto för att en ny vindkraftsanläggning inte ska bli av. Ärendet ligger just nu hos Länsstyrelsen och bereds där. Det innebär att kommunen kommer att få en fråga om att använda veto eller inte, vilket de beslutat om att göra. 

– Vi är ense om i kommunen att ta ansvar för det som inte Länsstyrelsen tar ansvar för i sina olika analyser. Kommunens ansvar vilar mycket på vad är det för områden som inte Länsstyrelsen beaktar och vad behöver vi beakta i vårt beslut när det gäller vetot, säger Sophia Jarl, blivande kommunstyrelseordförande för Moderaterna.

Utveckling av SMR

En stor del till varför de säger nej är enligt Sophia Jar (M) att den blivande regeringen är tydliga med var de står i frågan om kärnkraft och att de antas komma beslut underlättar utvecklingen för kärnkraft i framtiden.

– Vi behöver givetvis titta på alternativ till den stora vindkraftspark som Holmen vill etablera, säger Sophia Jarl (M)

Kommunen har meddelat Holmen och lyft frågan hur de kan ta energifrågan framåt. Nu väntar de på att se hur Holmen reagerar. Om Holmen väljer att dra in sina ansökningar eller om kommunledningen går vidare med att formellt använda sitt veto tidigare.

  • SMR betyder ”small modular reactor”. 
  • Effekten brukar vara cirka 300 MW, en fjärdedel av de stora reaktorer som finns i Forsmark och Ringhals.
  • Det finns olika modeller och tekniker. De som ligger närmast produktion använder en moderniserad lättvattenreaktorer av samma grundtyp som finns I svenska reaktorer idag. Men det finns bolag som utvecklar SMR:er med tryckvattenreaktorer eller generation 4, med teknik där man kan återanvända bränsle från dagens reaktorer,och få betydligt mindre avfall i slutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet