Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Niklas Långström, psykiater. Foto: SVT

Autism ökar inte i sig risken för våldsbrott

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag faller domen i dubbelmordet i Linköping. Med anledning av domen ägnar SVT-programmet Veckans brott en stor del av kvällens program åt morden. Under morgonen gästade psykiatern Niklas Långström och programledare Camilla Kvartoft Morgonstudion.

Den man som erkänt mordet, Daniel Nyqvist, lider av en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och är diagnostiserad med Asperger. Men enligt forskaren och psykiatern Niklas Långström finns det ingen koppling mellan diagnoserna och risken för våldsbrott.

–Det finns bra svenska studier på det att det inte i sig ökar risken. Men det är inte så att bara för man har en diagnos är man identisk med alla andra med samma diagnos. Mycket tyder på att om man har tilläggsproblem, att man till exempel inte kommer in i det sociala livet eller inte etablerar sig på arbetsmarknaden och andra typer av svårigheter, så ökar det risken för att man begår kriminella handlingar. Men det är viktigt att understryka att det inte finns någon koppling mellan de här diagnoserna och att man begår brott, säger Niklas Långström i SVT:s Morgonstudion.

I veckans brott berättar även polisutredaren Henry Jansén om hur det var att förhöra den misstänkte för dubbelmordet i Linköping. Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet