• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Foto: SVT

Norrköping har ändrat sin sekretessbedömning

Publicerad

– Vi gjorde fel, sa kommunstyrelsen ordförande Lars Stjernkvist (S), efter att SVT Nyheter Öst avslöjat att Norrköpings kommun hemlighåller stora delar av innehållet i de inspektioner kommunen gör hos de fristående förskolorna. SVT har nu testat att åter begära ut en inspektionsrapport och den var nu i princip helt utan överstrykningar.

Mycket var hemligt. Antalet barn, personalkompetensen, namnet på förskolans chef och ägare och även omdömen om hur förskolan fungerar. I flera fall kunde vi även se att uppgifter maskats på ett inkonsekvent sätt – i vissa fall var de hemliga, i andra inte.

Likt Skolinspektion är det kommunerna som har tillsynsansvar när det gäller fristående förskolor, och det var Norrköpings inspektioner vi begärde ut och gick igenom.

Från svarta papper till vita

Lars Stjernkvist (S) lovade den femte juni att nu skulle det bli ändring och att det är offentlighet som gäller kring uppgifterna i inspektionsprotokollen.
SVT kan nu konstatera att det också blivit så. Vi har prövat att återigen begära ut en inspektion kring en förskola där dokumenten i princip var helsvarta med överstryckningar.
Nu är inget struket förutom namn på föräldrar som blivit intervjuade kring vad de anser om förskolan. Att deras namn inte lämnas ut är inte något vi anser anmärkningsvärt, utifrån sekretesslagstiftningens skydd av personliga förhållanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet