Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hoppas att fler börjar rapportera arter och andra observationer”. Se Nicklas Jansson” berätta varför det är så värdefullt för både natur och länsstyrelsens ekonomi i videon. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Nu når lyckad naturutbildning hela Sverige – så ska fler förstå mer om skog och mark

Uppdaterad
Publicerad

Hur många arter finns det i Sverige? Vad betyder egentligen habitat?

Tusentals har gått den digitala utbildningen Naturkunnig som har syftet att höja intresset för djur och växter. Nu lanseras länsstyrelsens naturkurs nationellt.

Länsstyrelsens digitala naturutbildning består av flera kurser, filmer som alla avslutas med korta quiz. De garanterar att den är helt kravlös och även en rolig och lättillgänglig introduktion till den svenska naturen.

Hittills har över 3 500 personer i de fem pilotlänen, med Östergötland i spetsen, tagit del av utbildningen Naturkunnig. Nu lanseras den nationellt.

– Vi har sett att svenska folket har hittat ut i naturen igen. Så nu hoppas vi att fler väljer att bli så kallade naturobservatörer och börjar rapportera arter och andra observationer, säger projektledaren Nicklas Jansson, biolog vid Länsstyrelsen Östergötland.

Vill öka intresset

Utbildningsfilmerna finns gratis på nätet och ska öka kunskapen och intresset hos allmänheten för växter och djur. Naturkunnig.se utökas nu också med två filmade digitala fältguidningar.

– Om fler registrerar och rapporterar iakttagelser gjorda i naturen kan vi tillsammans förbättra kunskapen och höja förståelsen för naturens värden och funktioner, säger projektledaren Nicklas Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.