Svenska korvetter, men även Gripenplan, ska utrustas med den nya sjömålsroboten. På bilden syns Korvetten HMS Stockholm. (Arkivbild) Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Ny sjömålsrobot viktig för Gotlands försvar

Uppdaterad
Publicerad

Staten beställer en ny sjömålsrobot från Saab för 3,2 miljarder kronor. Vapensystemet är bland annat viktigt för försvaret av Gotland.

– Detta är oerhört viktiga system som har en direkt effekt på svensk försvarsförmåga, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Den nya sjömålsroboten, som framförallt används för att bekämpa fientliga fartyg, ingår i den grundläggande beväpningen för både nästa generations Gripenplan och för marinens korvetter av Visbyklass.

Längre räckvidd

– Det här robotsystemet kommer att ha en förbättrad radar, en bättre målsökningsförmåga och en längre räckvidd än de nuvarande systemen, säger Hultqvist.

Kontraktet mellan statliga FMV och Saab skrevs under på fredagen och innebär en order på 3,2 miljarder kronor för försvarsföretaget. Leveranserna kommer att ske under perioden 2017-2026.

Enligt Saabs VD Håkan Buskhe innebär sjömålsroboten en avsevärd höjning av flygvapnets och marinens förmåga. Systemet har förmåga att ”slå ut ett brett spektrum av sjö- och landmål”, har allvädersförmåga och kan även uppdateras för framtiden, skriver Saab i ett pressmeddelande.

Kunna förhindra invasion

Det nya robotsystemet är bland annat viktigt för att kunna förhindra en invasion av Gotland.

– Det kan användas i det sammanhanget, men det kan också användas i andra sammanhang, säger Hultqvist.

Han uppger att de 3,2 miljarder kronor som systemet kostar redan är med i budgeten för Försvarsmaktens framtida materielanskaffning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.