Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Nyström, professor och överläkare vid Institutionen för hälsa, medicin och vård på Linköpings universitet Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny studie visar: Rödvin sänker blodsockret och stillar hungern

Uppdaterad
Publicerad

En färsk studie från Linköpings universitet visar att ett glas rödvin till maten sänker både nivåerna av blodsocker och hungerhormonet ghrelin.

Tre timmar efter att studiens friska frivilliga deltagare – sju män och sju kvinnor, samtliga läkarstudenter – druckit ett glas rödvin till en kaloririk måltid bestående av en stor hamburgare och en chokladkaka (*) var deras blodsockervärden lägre jämfört med när de fick alkoholfritt vin i glasen.

För hungerhormonet ghrelin var kurvan liknande. Nivåerna landade lägre även där när deltagarna druckit alkoholhaltigt vin.

Vilken är nyttan med den här typen av studier?

– Jag tycker det här bidrar till kunskap om vad det finns för fördelar och nackdelar med alkohol. Det här bekräftar att man behöver tänka på alkoholintaget även till en måltid om man har diabetes och ligger väldigt tajt i blodsocker, säger Fredrik Nyström, professor och överläkare vid Institutionen för hälsa, medicin och vård på Linköpings universitet.

Snus gav ingen positiv effekt

I studien undersökte man också om nikotin i samband med mat hade någon påverkan på nivåerna av blodsocker eller ghrelin.

– Jag ville ha med snus, eftersom det används väldigt ofta i Sverige. Jag ville se vad som händer med de här hormonerna, blodtrycket och ämnesomsättningen. Men jag är lite besviken på att jag inte kunde hitta något positivt med snuset, säger Fredrik Nyström.

(Läs mer om nikotinets effekter i en artikel här nedanför.)

Studien kommer att publiceras officiellt inom kort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professorn förklarar studiens metod Foto: Tobias Holmqvist/SVT
Blodsockret och hormonnivåer mättes timvis under fem timmar på försökspersonerna. Mat och dryck serverades efter en timme. De vita kvadraterna visar blodsockerkurvan för de som drack vin till maten. Först gick värdena upp för att sedan landa på en lägre nivå.

Hamburgaren som användes i testet var Big Mac, och kakan var Triple Chocolate Cookie, båda från Mc Donalds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet