Foto: SVT

Ny undersökning av lastbilstrafik

Publicerad

För fem år sedan undersöktes hur utlandsregistrerade lastbilar förlyttade sig i Sverige. Nu är det dags igen. Bakom cabotagestudien.com står bland andra forskaren Henrik Sternberg.

Undersökningen tar hjälp av lastbilschaufförer och andra frivilliga, så kallad crowdsourcing. Via en app i telefonen går det att rapportera var en utländsk lastbil befinner sig vid ett visst tillfälle.

– Då kan vi generera en väldigt bra bild av hur det verkligen ser ut på svenska vägar idag, säger forskaren Henrik Sternberg, som idag arbetar på Iowa State University i USA.

I förlängningen är syftet att forska om hur den så kallade cabotagetrafiken bedrivs. Cabotagerglerna är ett regelverk som reglerar hur utländska lastbilar får arbeta med inrikes gods när de kör i Sverige.

– Det finns ingen som för statistik på hur många utländska lastbilar vi har i Sverige, säger Sternberg. Det enda sättet att ta reda på det är att använda alla chaufförernas ögon ute på vägarna.

Informationen används sedan för att skriva vetenskapliga rapporter, som kan bli faktaunderlag för bland annat politiker och lobbyorganisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.