Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Nya ambulansflygplanet visades upp i Linköping

Publicerad

I dag hölls det pressträff på Linköping Airport. Det av regionerna samägda Svenska Ambulansflyg var på plats och visade upp en av sina sex flygambulanser.

– Jättehäftigt att få se det i verkligheten. Det här är ju något vi pratat om i många, många år, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande Region Östergötland.

Sedan i måndags är ambulansflygets verksamhet igång vid beredskapsbasen i Umeå och i februari räknar man med att baserna på Landvetter och Arlanda också ska vara i drift.

Linköping

För Region Östergötland landar kostnaden för att ha tillgång till flygambulanser på ungefär 10 miljoner kronor per år.

Flygplan från Schweiz

Flygplansmodellen heter Pilatus PC-24 och tillverkas av Pilatus Flugzeugwerke i Schweiz. Inredning och utrustning har anpassats för den svenska sjukvården och kan ta upp till tre liggande patienter, samt fyra sittande passagerare.

– En skräddarsydd och modern inredning som är gjord som en liten intenssivvårdssal, säger Ander Sylvan, förbundsdirektör för Svenskt Ambulansflyg.

PC-24 har också förmågan att starta från samtliga trafikflygplatser i Sverige, eftersom den klarar landningsbanor under 1000 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet