– Vi anpassar oss till framtidens nya risker och utmaningar, säger Linnea Jägestedt (M), ordförande RTÖG. Foto: SVT/Linköpings kommun

Räddningsdykarna koncentreras till Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

För att hantera de allt mer vanliga sprängningarna eller nya byggnadskonstruktioner med högre hus eller hus i trä, tänker RTÖG koncentrera sina nuvarande förmågor.

Räddningsdykarna koncentreras till Norrköping redan under första halvåret i år. Det informerade den politiska ledningen för Räddningstjänsten i Östra Götaland om idag på sitt första möte för året.

Linnea Jägestedt (M) är nytillträdd ordförande för Räddningstjänsten Östra Götalands direktion och den som har det yttersta ansvaret för förbundet.

– Vi kommer se till att kompetensen för god ytlivrädding finns på Kallerstad och införa vattenskotrar där, innan förmågan Räddningsdykning flyttas till Norrköping nu under våren.

Men Linköpings räddningsdykare och deras fackliga ombud är kritiska.

– Om dykningen på någon av stationerna måste bort så är det rimligast att behålla förmågan på station Kallerstad, både i förhållande till de andra förmågorna och till den geografiska placeringen. Framför allt är det mest kostnadseffektivt med tanke på nuvarande tidsåtgång, framtida utbildningsbehov samt kommande inköp och utbyggnader, säger Mathias Lagerman.

RTÖGs direktion menar att det inte handlar om ekonomi.

– Det gäller att anpassa verksamheten för framtidens nya risker och utmaningar, så det här är något vi skulle gjort ändå utan sparkrav.

RTÖG kommer att införa ytterligare två specialförmågor: brandsläckning i komplicerade byggnader samt sök- och räddningsförmåga vid kollapsade byggnader.

– Alla fattade beslut är utifrån premisserna att rädda så många liv som möjligt och göra störst samhällsnytta, säger Linnea Jägestedt.

Räddningstjänstens nya och gamla specialförmågor

RTÖGs nya organisation av Specialförmågor införs successivt och ska utgå från följande stationer:

Räddningsdykning : station Centrum i Norrköping

Räddning vid hög höjd eller lågpunkter: station Kallerstad i Linköping

Räddningsinsatser vid kemikalieolyckor: station Kvillinge i Norrköping

Brandsläckning i komplicerade miljöer: station Kallerstad i Linköping

Sök- och räddningsförmåga vid kollapsade konstruktioner: station Lambohov i Linköping

RTÖG har idag tre specialförmågor, som finns på två stationer per förmåga, det vill säga en vardera i Linköping respektive Norrköping.:

Räddningsinsatser vid kemikalieolyckor

Räddning vid hög höjd eller i lågpunkter” (brunnar etc)

Räddningsdykning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.