Foto: Johan Nilsson/TT

Tillsynsenheten i Östergötland har gjort sina första kontroller

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötlands nya tillsynsenhet gjorde sina första kontroller under onsdagen. Enheten ska undersöka om den nya pandemilagen följs. På Gotland håller länsstyrelsen fortfarande på att rigga organisationen.

Tillsynsenheten består av tio personer fördelade på fem team.

– Igår var vi på Gränden i centrala Linköping och kontrollerade. Det gick bra och vi blev väl bemötta. Vi kollade att det finns handsprit, att det finns information om att hålla avstånd och hur många som får vistas i butiken samtidigt, berättar Tobias Fält, kommunikatör på Länsstyrelsen Östergötland.

Tips

Myndigheten håller på att upprätta lägesbilder och inhämta information från region och kommuner för att se var kontrollerna gör mest nytta. Även tips från allmänheten kommer in.

– Men vi har inget egenintresse av att göra oanmälda tillslag. Syftet med det här arbetet är att minska smittspridningen och att hjälpa verksamheterna att göra rätt, säger tillsynsenhetens chef, Kristoffer Hellberg.

Inget på Gotland

I morgon, fredag, ska enheten kontrollera Ingelsta i Norrköping och Bråstorp i Motala. Nästa veckan blir inriktningen gym och fritidsanläggningar.

På Gotland skapas ingen ny enhet.

– Landshövdingen ska besluta om hur vi ska organisera detta. Vi har inte så stora dimensioner på personalstyrkan, säger Kicki Scheller, enhetschef och försvarsdirektör hos Länsstyrelsen Gotland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet