Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under söndagens upplopp i Norrköping kastades stenar mot bilen som SVT:s team satt i när man var på plats för att rapportera om händelserna. Foto: SVT

Nya upplopp i Östergötland – stenar mot SVT:s teambil

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde dygnet i rad skakas svenska städer av kravaller. I Norrköping utsattes poliser för stenkastning och tre personer har skottskadats. 13 personer har gripits för våldsamt upplopp och SVT:s team utsattes för stenkastning när de körde till platsen.

– Det har varit väldigt våldsamt här – bilar brinner och både polisen och vi har fått stenar kastade mot oss, säger SVT:s reporter Carl Bruno Tersmeden.

Stenarna gick inte genom vind- eller sidorutorna utan träffade lyckligtvis taket och dörrarna på SVT:s bil.

– Det var läskigt och inget som händer varje dag, men tack och lov vi oss oskadda. Vid upploppen i torsdags var det värre, då skadades minst tio poliser.

Tersmeden berättar hur grupper av svartklädda och maskerade personer grupperat sig i området, efter rykten om att den islamfientlige politikern Rasmus Paludan skulle komma till Norrköping även på söndagen, något som sedan inte skedde. Men det blev alltså våldsamheter ändå.

Veronica Gardell, ansvarig utgivare för SVT Öst, är mycket oroad över utvecklingen:

– Det som hänt vårt team på plats är ett mycket allvarligt hot mot yttrandefriheten. Om journalister hindras eller rent av skadas när de rapporterar om vad som händer i vårt samhälle är det i förlängningen ett hot mot demokratin. Vårt team i Navestad klarade sig mirakulöst nog oskadda men nästa gång kanske de inte har samma tur.

Se hur SVT:s utsända journalister utsätts för stenkastning i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.