I klippet ger ansvarig chef sin syn på att skillnaden är så stor mellan andelen som är hetidsanställda inom vård och omsorg hela 98% och andelen som verkligen jobbar heltid, som är 65%. Foto: Ulf Persson/SVT och SVT Design

Vårddirektören: ”Det finns några högljudda och missnöjda”

Publicerad

Två bilder av schemaläggningen inom vård och omsorg i Norrköping. Ansvarig chef säger att flertalet är nöjda och väljer att gå upp i arbetstid. Undersköterskeupproret varnar för dåligt inflytande och återhämtning, som gör att personal går ner i arbetstid.

Ansvarig chef vill heller inte säga att det är så kallade hälsoscheman som Norrköpings kommun infört och som kritiserats hårt runt om i landet, däribland Söderköping.

– Vi har aldrig sett något skäl att använda ordet hälsoscheman, men i samband med att vi tog bort delade turer och gjorde om våra tjänster till heltidstjänster så har vi givetvis gjort om våra scheman utifrån det, säger Magnus Johansson vård och omsorgsdirektör i Norrköping.

I klippet svarar han på kritiken från Undersköterskeupproret och hur han ser på att skillnaden är så pass stor mellan andelen som är hetidsanställda och andelen som verkligen jobbar heltid.

Bakgrund hälsoscheman

2016 träffade Sveriges kommuner och regioner och fackförbundet Kommunal ett avtal om att arbeta mot heltid som norm. Men när många kommuner nu har lyckats införa en hög andel heltidstjänster växer missnöjet mot så kallade hälsoschema. Det handlar ofta om att man kortar vissa arbetspass och istället blir det fler pass. Vissa arbetspass kan hamna på andra arbetsställen och att själva schemaläggningen görs av en central enhet längre ifrån personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.