Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erik Junsten, tränare i Finspångs innebandyklubb, menar att i princip är klubben redo att börja träna ungdomar på måndag, om tillfälle ges. Foto: SVT

Öppning för ungdomsidrotten

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans besked från regeringen om ungdomsidrotten har det varit en febril aktivitet i Östergötland kommuner. Vissa förbereder sig för att öppna idrottshallar på måndag medan andra väntar.

– Nu har vi ju lite rutin på det, säger Fredrik Franzén, fritidsutvecklare på Finspångs kommun.

Han syftar på att det under pandemin har kommit beslut åt olika håll, som kommunen har fått hantera.

Ett antal samtal idag har gått mellan Finspång och dess grannkommuner, allt får att få ett så enhetligt agerande som möjligt.

Det var igår som regeringen meddelade att aktiviteter för barn födda 2005 och senare undantas från de begränsningar som finns för att inte sprida coronaviruset. Det betyder att från och med måndag blir det tillåtet för offentligt drivna verksamheter att åter ha aktiviteter för unga. Det kan handla om kulturaktiviteter, fritidsaktiviteter och idrott inomhus. Allt måste dock ske under förutsättning att det kan bedrivas på ett smittsäkert sätt.

Ser olika ut i kommunerna

Men det ser alltså olika ut i olika kommuner. Viktigt är att du kollar upp vilka beslut som gäller just den verksamhet som du är intresserad av vare sig det gäller fritidsgårdar, badhus eller inomhushallar.

Boxholm har valt att inte öppna igen nu på måndag. Mjölby startar flera verksamheter, bl a simundervisning i badhuset. Norrköping tar sitt beslut först på måndag. I Finspång hoppas kommunen kunna lämna besked under fredagen.

En förening som har haft verksamheten i något av ett pausläge är Finspångs innebandyklubb. Om kommunen väljer att öppna hallar för ungdomsidrott igen så är klubben i princip klar att starta på måndag.

– Det var ju ett liknande scenario innan julen, där vi fick spela. Då hade vi mycket förberett med avstånd och handsprit tillgängligt, säger tränaren Erik Junsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Finspång

Mer i ämnet