Peter Falk berättar om corona-epidemins effekter på hans lantbruk. Foto: Patrik Widegren/SVT

Osäkert med utländska säsongsarbetare till Gotland

Uppdaterad
Publicerad

När det gäller sommarjobb så handlar det inte bara om ungdomar. LRF Gotland uppskattar att runt 300 säsongsarbetare behövs inom lantbruket för att klara plockningen av till exempel jordgubbar och sparris. Cirka 100 av de kommer från utlandet.

Lantbrukaren Peter Falk i Lärbro väntar på ett besked om de två sparrisplockare från Tjeckien som brukar jobba hos honom varje år kan komma eller inte. I normala fall skulle de redan ha varit på plats. Men reserestriktioner och andra hinder till följd av Corona-epidemin har hittills satt stopp.

– De vet exakt vad som ska göras, de behöver ingen introduktion. Sparrissäsongen är sex till åtta veckor. Att lära upp någon ny på den korta tiden, ja då är säsongen redan över när man egentligen har börjat förstått vad som gäller med kvalitet och sortering och så vidare. Det skulle vara enklare om jag kunde få hit dem, säger Peter Falk.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Att inte kunna använda kompetent personal är ju ett bekymmer men ett större problem för Peter Falk är att kunna sälja sparrisen som växer i odlingstunnlarna. Normalt sett så köper restauranger mycket av skörden.

Men efterfrågan hos den hårt corona-drabbade restaurangbranschen har minskat kraftigt.

Se mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet