Satsning för att få lastbilarna att köra fossilfritt

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan lanseras Östgötautmaningen. Det är ett projekt för att minska användningen av fossila drivmedel i Östergötland.

Eweek är tre dagar med diskussioner kring miljö- och energifrågor och startade igår på Arbetets museum i Norrköping. Ett av de ämnen som ska diskuteras är Östgötautmaningen, ett projekt som vill sammanföra företrädare för bland annat näringslivet, länsstyrelsen, universitetet och bränsleproducenter. Målet är att minska användningen av fossila drivmedel och det är framförallt transportföretagen man riktar sig mot.

– De som efterfrågar transporttjänster, säger att det inte finns tillgång till det och de som levererar fossilfria transporter säger att det inte finns en efterfrågan. Det här vill vi lösa genom att sätta dem vid samma bord, säger projektledaren Markus Ekelund.

En del har redan gått över till fossilfritt

Redan idag finns det transportföretag som arbetar helt fossilfritt. Alltransport i Norrköping använder delvis fossilfria bränslen, och företagets VD fanns med vid dagens konferens:

– Jag tror det är en spännande idé och tanke och jag hoppas att det verkligen blir en verkstad av det, så att det blir skillnad.

Östgötautmaningen berör ju Östergötland, men ska det bli verkstad av visionerna så behövs ett samarbete med nationella aktörer.

– Det är också viktigt att regionen lägger upp sin önskelista till staten och ökar trycket där, så att de gör vad de ska, säger Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer