Linköpings innebandys klubbchef Johan Lindskog Foto: John Senewiratne/SVT

Pandemin får idrotten att lida

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin drabbar idrottsföreningarna hårt. Linköpings innebandyklubb bedriver en av landets största ungdomsverksamheter – men var tvungna att ställa in sin årliga turnering Floorball Games – som är den stora inkomstkällan för ungdomsverksamheten.

– Cupen är en anledning till att våra ungdomar inte behöver sälja något, vi har inget försäljningskrav. När vi då tvingas ställa in stora evenemang påverkar det så klart mycket, säger Linköpings innebandys klubbchef Johan Lindskog.

Idrott på paus

I princip all idrott både på senior och ungdomsnivå pausades mer eller mindre samtidigt i mars i och med Coronapandemin och det fick så klart konsekvenser i form av att både träningar och matcher ställdes in – men kanske framförallt att många föreningar gick miste om viktiga intäkter från olika arrangemang som tävlingar, cuper, camper, valborgsmässoarrangemang och liknande.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

I vårt område är det kanske största exemplet på inställt evenemang den årliga cykeltävlingen Vätternrundan i Motala. Men även små och medelstora föreningar har blivit av med viktiga inkomstkällor – något som inte minst drabbar ungdomsverksamheten.

Hur långt räcker bidrag?

Ett statligt stödpaket på 500 miljoner har utlovats och kommer fördelas ut av Riksidrottsförbundet, RF. Men just nu är frågan vilka som kommer få det och hur långt de här pengarna kommer räcka.

Kommunala stödpaket

Det andra alternativet, som troligtvis kommer ha störst betydelse för små och medelstora föreningar, är kommunala stödpaket. Många kommuner har redan sjösatt ett sådant, bland annat Linköping, Norrköping, Motala och region Gotland. Dessa stödpaket handlar mer om insatser, snarare än utbetalningar av ekonomiskt stöd, bland annat:

Generösa avbokningsvillkor.

Bibehållna kommunala bidrag.

Anstånd att betala avgifter till kommunen.

Tillfälliga bidrag för föreningar som dragit på sig extraordinära kostnader som direkt kan kopplas till pågående pandemi.

”Behöver stöttning från kommunen”

Linköpings innebandys klubbchef Johan Lindskog tycker att relationen till kommunen är bra, att de förstår de lokala föreningarnas bekymmer – men han vädjar till politikerna att fortsätta vara öppna för fler åtgärder.

– Det finns en del föreningar som har det tufft. Vi behöver stöttning från kommunen och då är det främst politikerna som kan besluta hur mycket pengar kultur- och fritid får. Så där ser vi gärna att man ger kultur- och fritid lite extra medel för att hjälpa oss föreningar att behålla vår verksamhet, säger Johan Lindskog.

Hör Johan Lindskog berätta mer om Linköpings innebandyklubbs rådande situation i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet