Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sofia Hedberg berättar mer om situationen i Skäggetorp i klippet. Foto: Axel Brantemo/SVT

Linköpingspolisen: ”Kommer att bli värre innan det blir bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Igår kunde SVT Nyheter presentera en unik kartläggning över var och när det skjuts i Sverige. I Östergötland har Linköpings stadsdel Skäggetorp varit värst drabbat de senaste tre åren. Enligt kommunpolis Sofia Hedberg är det få saker i kartläggningen som förvånar polisen.

– Det kommer att bli värre innan det blir bättre, säger hon när vi träffar henne i Skäggetorp centrum och syftar då på att det kommer att ta lång tid innan det förebyggande arbetet från kommuner och andra för att stoppa nyrekryteringen till de kriminella gängen har någon effekt. Enligt henne saknar polisen idag även tillräcklig lagstiftning för att effektivt kunna förhindra skottlossningar.

Hälften i utsatta områden

Enligt statistiken har ungefär 50 procent av alla skottlossningar i Östergötland de senaste tre åren inträffat i stadsdelar som polisen klassar som utsatta eller särskilt utsatta. Absolut flest skottlossningar på tre år har inträffat i Skäggetorp – åtta stycken.

– Skjutningarna sker ju mellan individer i kriminella nätverk och där de befinner sig. Vi har en högre andel av de här personerna i de här områdena. säger Sofia Hedberg.

”Ökad risk”

För några veckor sedan inträffade ett uppmärksammat mord mitt på dagen  i Skäggetorp centrum inne på en restaurang. En av trenderna den senaste tiden har varit att skottlossningarna i Östergötland har skett mitt på dagen eller under tidig kväll.

– Det innebär så klart en ökad risk för allmänheten att komma i vägen, säger Sofia Hedberg.

Se intervjun med henne i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet