Foto: Scanpix

Polischefer: SKL sinkar utredningar av våldsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Underbemanning på Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) orsakar stora förseningar när polisen utreder allvarliga våldsbrott. Det visar en landsomfattande undersökning som SVT Nyheter har gjort.

– Vi har ännu inte nått dit, men snart kommer domstolarna inte att acceptera att människor sitter häktade i månader i väntan på svar, säger en polischef i Värmland.

Inga svar på sex månader

I slutet av juli förra året skottskadades två män i centrala Eskilstuna. Det var det första attentatet i en serie skjutningar på öppen gata de följande veckorna. Det handlar om uppgörelser mellan kriminella grupper.

Kritik mot SKL

Nu, sex månader senare, har polisens utredare fortfarande inte fått svar på allt material som skickats till SKL för analys. Det visar en enkät som SVT skickat till landets länspolismyndigheter.

Kritiken mot SKL:s långa handläggningstider är svidande.

– De betydligt längre handläggningstiderna ger mycket allvarliga konsekvenser. Vi har exempel på ärenden där den misstänkte blivit släppt från häktningen på grund av att svarstiden från SKL varit oskäligt lång. Vi menar att det ger allvarliga konsekvenser, säger en polis i chefsbefattning i Stockholm.

”Det är bekymmersamt”

Av de 19 myndigheter som svarat anger elva att väntetiderna för att få svar i utredningar som rör allvarliga våldsbrott blivit längre efter första april förra året. Två myndigheter – Värmland och Halland – upplever att tiderna blivit mycket längre.

SKL:s expertutlåtanden är i många fall avgörande för om en utredning kan leda till åtal och fällande dom i tingsrätten.

– Det är bekymmersamt om man känner så här ute på myndigheterna. Vi har inte riktigt känslan av att bekymren är så här stora. Jag kan känna att i vissa sammanhang har vi ett kommunikationsproblem, säger Tore Olsson, chef vid SKL.

Rättssäkerheten hotas

Hur påverkas då polisens utredningar av svåra våldsbrott?

Allvarligt svarar 11 myndigheter i SVT:s enkät: Halland, Värmland, Västmanland, Skåne, Blekinge, Östergötland, Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Norrbotten och Stockholm.

Mycket allvarligt enligt polisen i Västerbotten och Örebro.

Poliserna som svarat på SVT:s undersökning arbetar i ledande befattningar. Flera säger att rättssäkerheten för de misstänkta hotas.

– Det är inte bra för utredningarna och för samhället överlag när exempelvis misstänkta sitter frihetsberövade. Det är väldigt olyckligt om det blir en utdragen handläggningstid i något ärende, säger Jan Staaf, tillförordnad polisområdeschef i Östergötland.

Anställda slutade

Förklaringen till de långa väntetiderna är att SKL i våras blev av med flera anställda. Det handlar om specialister på att analysera bland annat vapen, kulor och ammunition. Men nu rekryterar man, och SKL:s chef Tore Olsson hoppas på förbättringar:

– Vi har en bättre situation men har samtidigt byggt upp en obalans under den här tiden. Det kommer att ta tid att beta av den.

– Jag har ett fullt förtroende för SKL. De gör ett väldigt bra jobb och gör ett objektivt, fint arbete åt oss, har gjort det över tid. Men just nu under 2012 har det varit lite anhopningar som fördröjt vårt arbete och det är inte bra, säger Östergötlands polisområdetschef Jan Staaf.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot SKL

Mer i ämnet