Polisen går nu ut med en bild på den hjälm som föraren lämnade i samband med att man beslagtog mopeden. Foto: Polisen/SVT

Polisen om explosionerna i Linköping: ”Kan vara samma gärningsperson”

Uppdaterad
Publicerad

Samma typ av sprängmedel, dynamit, kan ha använts vid båda explosionerna i Linköping i sommar. Det skriver polisen i ett pressmeddelande. Enligt biträdande spaningsledare John Skoog tittar polisen nu på sambandet.
– En av arbetshypoteserna är att det kan vara samma gärningsperson, säger han till TV3:s Efterlyst.

Den 7 juni fick polisen in ett larm om en explosion i centrala Linköping. Explosionen inträffade i ett femvåningshus med bland annat bostäder, företagslokaler och en förskola. Ett 20-tal personer skadades lindrigt. Bomben tros ha varit placerad i en lådcykel.

Ett par månader senare, den 19 augusti, exploderade en stulen moped i ett polisförråd.

I båda fallen kan det handla om dynamit, skriver polisen i ett pressmeddelande. Det visar ett resultat från Nationellt forensiskt centrum (NFC).

– Vi har fått besked om att det ska vara en indikation på dynamit på båda de här platserna. Att det är den typen av sprängmedel som kan ha använts, säger biträdande spaningsledare John Skoog, på Grova brott i Linköping, till TV3:s Efterlyst.

Publicerar bild på mopedhjälm

Det kan röra sig om samma gärningsperson vid båda explosionerna, menar han.

– Med tanke på att det är samma typ av sprängmedel och att händelserna har skett nära varandra i tid så är en av arbetshypoteserna att det kan vara samma gärningsperson, säger han till Efterlyst.

Polisen går nu också ut med en bild på en hjälm som föraren lämnade efter sig i samband med att polisen beslagtog mopeden.

– Mopeden som exploderade på Brigadgatan stals 26 maj någon gång mellan klockan 12.00 och 16.30 vid Ryds Allé i Linköping. Vi är intresserade av iakttagelser från Ryds Allé vid tidpunkten för brottet, säger John Skoog i pressmeddelandet.

Den hjälm som föraren lämnade efter sig i samband med att polisen beslagtog en moped som sedan exploderade i polisens förråd. Foto: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet