Arkiv. Foto: Annika Enberg

Premiär för råbocksjakten

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon drar råbocksjakten igång. För jägarna i Ombergstrakten är premiären inte hotad, trots sommarens mjältbrandsutbrott.

Bedömningen från myndigheterna är att jakt i området kan utföras utan särskilda restriktioner, det uppger SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Det är en väldig olustkänsla för oss, men det är bra om vi jägare är ute och kan markera där det finns sjuka djur eller kadaver, säger Thomas Rosen, jaktledare norra Omberg.

Utbrott av mjältbrand

Han berättar vidare att han kommer få prover från SVA under måndagen, som han ska dela ut till alla som deltar i jakten. Jägarna ska ta prover på alla djur de fäller och skicka in proverna till SVA för analys.

Rätt att avliva

Jägarna har även, under rådande omständigheter, rätt att avliva djur som enligt deras bedömning inte mår bra. Även om det egentligen inte är ett lovligt djur. Om de hittar ett kadaver ska de markera platsen och fotografera djuret på sex-sju meters avstånd.

Jägarna kommer att ta ur de friska djuren på plats, som vanligt. Men om de ser att det är något fel på djuret så kommer de låta det ligga kvar och rapportera det till SVA. Om djuret till exempel har en förstorad mjälte, då kan det vara ett fall av mjältbrand.

– Då ska det täckas över med presenning så att flugor och andra insekter och djur inte kommer åt. Vi måste vara väldigt försiktiga med hygienen, säger Thomas Rosen.

Ingen höjd beredskap

På Jordbruksverkets operativa ledningscentralen i Väderstad vidtar man inga speciella åtgärder i samband med råbockspremiären.

– Vi har sen tidigare en extra jour insatt för misstänkta fall av mjältbrand, så vi behöver inte trappa upp nu, säger Robert ter Horst, insatschef, Jordbruksverkets operativa ledningscentral.

Thomas Rosen hoppas att jaktlaget ska hitta så mycket som möjligt i samband med jakten.

– Eftersom vi har fått vildsvin på Omberg som bökar och gräver runt så ser jag en stor risk att de för smittan vidare under lång tid om vi inte sanerar bra nu. Jag tror det är vildsvinen som har dragit igång det här från första början, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet