Flera kor har dött av mjältbrand i Östergötland. Observera att korna på bilden inte behöver vara smittade. Foto: SVT

Ledningscentral byggs upp i Väderstad

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverkets krisorganisation har idag byggt upp en operativ ledningscentral i distriktveterinärens lokaler i Väderstad.

På förmiddagen utbildas personal från Svenska Blå Stjärnan som kommer att hjälpa till att fösa ihop djur för att kunna vaccinera dem.

Blå stjärnan kommer även bistå med veterinärer som kan hjälpa till om det dyker upp nya mjältbrandsfall och de kommer att arbeta med vaccinering av den senast drabbade besättningen.

Utbrott av mjältbrand

Hur många djur ska vaccineras?

– Man pratar om att det kan finnas upp till 100 djur på berget, men jag tror det är något färre. Sen kan det bli aktuellt att vaccinera någon besättning invid berget också, säger Lotta Andersson, stf chef på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket.

Behöver man vida fler åtgärder nu?

– Det som görs nu är en analys av läget. Vi kommer se över kommande strategier. Nu kanske strategin måste ändras för att få stopp på smittspridningen. En sak som diskuteras är att kanske vaccinera ännu fler djur, säger Helene Loor, länsveterinär på Länsstyrelsen i Östergötland.

Finns inte obegränsat med vaccin

Jordbruksverket arbetar med att samla underlag för att kunna fatta beslut.

– Det finns inte obegränsat tillgång till vaccin. Och man måste tänka genom vaccineringen noga så att det gör nytta och man får rätt effekt, säger Lotta Andersson, stf chef på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet