Foto: TT/Montage

Nytt mjältbrandsfall konstaterat

Uppdaterad
Publicerad

I lördags kväll påträffades ännu ett dött djur med mjältbrand. Den här gången en ko från en ny besättning.

– Prover togs direkt och på söndagen kunde Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) bekräfta att kon hade mjältbrand, säger Helene Loor, länsveterinär på Länsstyrelsen i Östergötland.

Långt från tidigare fall

Kon hittades i ett nytt område vid Omberg, ungefär fyra kilometer från de andra aktuella områdena.

Utbrott av mjältbrand

– Det är fortfarande inom ramen för det som kan förväntas men det är ytterst frustrerande att det inte ger sig. Vi märker en ökad oro ibland djurhållare i trakten och det är allvarligt i sig, säger Lotta Andersson, stf chef på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket.

– Det här senaste dödsfallet ger en helt ny lägesbild, eftersom det drabbat en besättning en bit bort. Nu måste riskmområdet ritas om, säger Helene Loor länsveterinär i Östergötland.

Ska vaccineras i veckan

De 70 djuren på den nya gården tillhör inte de runt 100 djur som tidigare vaccinerats, men de ska troligtvis vaccineras under morgondagen.

Sammanlagt har nu tio djur dött av mjältbrandsutbrottet på Omberg, sex kor, tre tjurar och en häst.

Av de tio döda djuren är det bara nio som bevisats ha dött av mjältbrand, det allra första fallet hann man aldrig ta blodprov på, men det dog med samma sympton och på samma plats som nästa djur dagen efter, så enligt Jordbruksverkets tabell är det tio djur som dött i årets mjältbrandsutbott.

Det senaste utbrottet i Sverige dessförinnan var på en gård vid Örebro 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av mjältbrand

Mer i ämnet