Arkivbild. Psykiatriambulans och personal i arbete. Foto: SVT

Psykiatriambulans i Norrköping läggs ner: ”Vi är bestörta”

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatriambulansen i Norrköping läggs ner till sommaren, enligt uppgifter från personalen. Ambulansen i Linköping blir kvar och ska även rycka ut i Norrköping.

Sjuksköterskan Per Gawelund, som jobbar med ambulansen, skriver i mejl att beslutet tagits av tjänstemän och inte av regionens politiska styre.

”Vi är bestörta. Beslutet om nedläggning hotar både patientsäkerheten och principen om en jämlik vård för människor som lider av psykisk ohälsa. Psykiatriambulansen har ett flertal gånger avbrutit och förhindrat en för tidig död på grund av suicid.”

Daniel Nahlbom, verksamhetschef på Vrinnevissjukhusets psykiatriska klinik, bekräftar att beslut fattats och säger till NT att psykiatriambulansen i Norrköping endast har haft en beläggning på 18 procent: 1,9 uttryckningar per arbetspass jämfört med 2,5 i Linköping.

Ambulansen infördes efter ett medborgarförslag från föräldrarna till en man som sköts till döds av polis när de assisterade läkare vid ett hembesök.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Christensson och Jörgen Andersson förlorade sin son 2018 under ett så kallat handräckningsärende. Nu har deras medborgarförslag om mobila akutpsykiatriska team blivit verklighet. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.