Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när rättegången om knivdådet i Visby avbryts för en paus.

Rätten fick ta paus efter Engströms utbrott: ”Fullständigt riggat”

Uppdaterad
Publicerad

Andra rättegångsdagen om dådet i Almedalen fick avbrytas i förtid efter att den terroråtalade Theodor Engström tappat humöret flera gånger.

– Jag får inte tala till punkt, sa Engström som blev allt mer upprörd under utfrågningen. 

Då beslutade rättens ordförande att rättegången skulle pausas.

Theodor Engström står åtalad för terroristbrott efter att Ing-Marie Wieselgren mördats och Annie Lööf pekats ut som en potentiell måltavla. Andra rättegångsdagen blev känslosam med Lööfs vittesmål och Wieselgrens anhöriga på plats.

Under påverkan av psykisk sjukdom ska Theodor Engström för ett tiotal år sedan ha utfört pyromandåd. När åklagaren ställde frågor om detta blev den nu terrormisstänkte upprörd och rätten fick ta en paus.

Knivdådet i Almedalen

– Fullständigt ofattbart. Fullständigt riggat, sa Engström innan han handbojades och fördes iväg ut ur salen.

När rätten efter dryga 20 minuter åter kunde samlas kallade en fortsatt upprörd Engström situationen för ”ett meningslöst avbrott”.

Hans försvarsadvokat berättade för rätten att hans klient uppfattat frågorna som att åklagaren insinuerat att han simulerar psykisk ohälsa genom att dra upp händelser som ligger bakåt i tiden.

Efter pausen var Engström allt mindre intresserad av att svara på åklagarens frågor utan hänvisade istället till vad han tidigare sagt i polisförhör. När det var dags för hans försvarsadvokat att ställa frågor så avbröts han av den misstänkte som ”inte är intresserad av teknikaliteter”.

Förhören avslutades eftersom Engström inte ville svara på frågor och kort därefter avbröts den andra rättegångsdagen. Den tredje inleds på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet