Rättspsykiatrisk vård för grovt sexuellt övergrepp

Publicerad

En 25-årig man döms av Linköpings tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han överföll en kvinnlig anställd på ett vårdboende i Linköpings kommun i november 2019. 25-åringen döms också för olaga hot mot en man.

25-åringen ska dessutom betala sammanlagt drygt 77 000 kronor i skadestånd till de båda målsägarna.

Enligt utredningen hade mannen nyligen flyttat till ett korttidsboende. Där lurade han in en kvinnlig anställd i badrummet genom att påstå att det var något fel. Där låste han dörren och angrep kvinnan, bland annat slet han sönder hennes bh.

Linköping

Kvinnan lyckades ta sig ut, men 25-åringen kastade sig över henne i rummet och tog stryptag på henne. Arbetskamrater till kvinnan kom efter ungefär en halvtimme till hennes undsättning.

Mannen har erkänt vissa delar av åtalet och tingsrätten anser att händelseförloppet är klarlagt. 25-åringen ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet