Överviktiga var överrepresenterade på sjukhus under den andra pandemivågen. Foto: TT

Region Östergötland: Fler överviktiga behövde sjukhusvård för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Personer med övervikt och fetma var överrepresenterade bland de som behövde sjukhusvård under den andra vågen av pandemin. Det meddelar Region Östergötland.

Trots att personer med övervikt och fetma var överrepresenterade var inte dödligheten högre för den gruppen, enligt den studie Region Östergötland gjort.

– Hos de allra yngsta och de allra äldsta var inte övervikt och fetma en lika avgörande faktor, säger Stefan Franzén, medicinsk direktör i Region Östergötland i ett pressmeddelande.

Baseras på 720 patienter

Studien baseras på 720 patienter som vårdades på sjukhus i Östergötland under det andra pandemivågen mellan 26 augusti 2021 till 15 januari 2021. Ungefär halva befolkningen i Östergötland har övervikt eller fetma, men den gruppen utgjorde 79 procent av dem som var inlagda på sjukhus på grund av covid-19.

– När det gäller vårdtider och dödlighet är det främst ålder och skörhet som har påverkat, säger Stefan Franzén. De underviktiga var alla äldre och de normalviktiga hade andra farliga riskfaktorer som spelade större roll, som betydande skörhet eller flera olika sjukdomar, säger Stefan Franzén.

Personer med övervikt och fetma behövde i större utsträckning respiratorvård under sin sjukhusvistelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet