Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jenny berätta om tankarna kring regionens besparingar – och om undersökningen som etsat sig fast i minnet: ”Det är det mest förnedrande jag gjort i mitt liv.” Foto: Andreas Hult

Region Östergötlands storvarsel – Jenny livrädd för att inte få vården hon behöver

Uppdaterad
Publicerad

Den obotliga cancerformen myelom gör att 45-åriga Jenny Karlström är beroende av vård för att inte dö. När region Östergötland varslar 900 medarbetare om uppsägning blir hon orolig.

– Bara att se en rubrik om besparingar, det gör mig livrädd, säger hon.

Region Östergötland har just nu ett underskott i budget på 1,7 miljarder kronor. Underskottet tvingar regionen att dra i handbromsen och under onsdagen meddelades det att sammanlagt 900 medarbetare varslas.

– Vi har en ekonomi i fritt fall, säger regiondirektör Mikael Borin.

Vårdkrisen i Östergötland

Politikern: ”Oundvikligt beslut”

Varslet rör personalkategorier inom stora delar av regionen, men bland annat sjuksköterskor och läkare är undantagna. Totalt har region Östergötland ungefär 14 600 anställda och det är fortfarande oklart vilka anställda som drabbas. Snart stundar fackliga förhandlingar.

– Det är ett beklagligt men tyvärr oundvikligt beslut. Region Östergötland är i ett extremt utmanande ekonomiskt läge, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Fick cancerdiagnos 2022

Besparingsbeskedet och varslet oroar många. En av de som berörs är Jenny Karlström i Norrköping. Hon fick sin cancerdiagnos i augusti 2022 och innan dess brukade Jenny Karlström springa, träna spinning och umgås med sin man och sina fem barn.

Nu är hon beroende av vården för att kunna fortsätta jobba som LSS-handläggare och socialdemokratisk kyrkopolitiker.

– Det betyder allt. Att jobba ger mig en identitet som inte bara handlar om att jag är sjuk.

Ta del av Jennys berättelse i klippet ovan. I klippet nedan kan du se Region Östergötlands lednings motivering till varslet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) och regiondirektör Mikael Borin Foto: Hadeel Ibrahim / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Östergötland

Mer i ämnet