• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Peter Trygg, regionchef Fonus i Östergötland. Foto: SVT/Privat

Regionen sa nej till skyddskläder – Fonus köpte egna för 150 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående coronapandemin har gjort att begravningsbyråerna fått allt fler begravningar och transporter. När Fonus Öst, en av länets ledande begravningsbyråer, sökte pengar av Region Östergötland för att utrusta sina begravningsentreprenörer med skyddskläder, så blev svaret nej.

Fonus har avtal med Region Östergötland och kommunerna om hämtning av avlidna både i hemmet och på vårdboenden.

– Eftersom inte alla är testade för covid-19 så betraktar vi alla som smittbärare, vilket innebär att vår personal behöver skyddskläder. När vi sökt bidrag av regionen till skyddsutrustning så blev svaret nej, säger Fonus regionchef Peter Trygg.

Antalet har exploderat

Det avtal Fonus Öst har gäller 1400 hämtningar om året av avlidna, en siffra som Fonus menar kommer att öka i och med corona.

– Den siffran har fullständig exploderat redan, samtidigt som det börjar bli fullt i bårhus och i kyrkornas kylrum, säger Peter Trygg hos Fonus.

Skyddsutrustning som Fonus har köpt in till sina begravningsentreprenörer. Foto: Privat

Skyddsutrustning för 150 000 kronor

Några bidrag har man än så länge inte fått men eftersom personalen är rädd att smittas så har Fonus gått in med pengar till skyddskläder.

– Vi känner oss som bransch bortglömda och personalen mådde jättedåligt av att inte ha skyddsutrustning. Därför tog jag som regionchef beslut om att lägga 150 000 kronor till bland annat handskar, masker och skyddsrockar, säger Peter Trygg, regionchef hos Fonus i Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet