Regionrådet Mats Johansson (S) lämnar toppolitiken Foto: SVT och Region Östergötland

Regionråd lämnar toppolitiken av hälsoskäl

Publicerad

Regionstyrelsens ordförande, Mats Johansson (S), ställer inte upp för omval nästa år. Därmed är han den andra socialdemokratiska toppolitikern som lämnar regionpolitiken inför valet 2018.

Mats Johansson är noga med att poängtera hur viktigt och intressant uppdraget som Region Östergötlands högsta politiker varit.

– Den positiva delen överväger, säger han.

Drabbades av stroke

Han har varit regionstyrelsens ordförande de senaste tre åren. Ett dygnet-runt-jobb där man ständigt är påpassad, säger han.

– Jag tror inte haft telefonen avstängd någon gång. Alla politiker kan nog ge exempel på personer som i mindre trevlig ton ringer för att prata en fredagskväll, men jag vet kollegor som varit mer utsatta.

Strax efter förra valet drabbades han av en stroke, vilket tog lång tid att komma tillbaka ifrån.

– När man varit så sjuk som jag var får man ett annat perspektiv. Jag borde varit mer uppmärksam på hur jag mådde under förra mandatperioden.

Han har varit i politiken i 24 år, bland annat som kommunalråd i Linköping. Under åren har tonläget har förändrats, granskningen har blivit hårdare, men det är också bra menar han.

– Tage Erlander hade två presskonferenser per år. Idag är informationsläget ett annat.

Andra toppolitikern som slutar

I våras avgick en annan av partiets toppolitiker i regionen, Christoffer Bernsköld. Men Mats Johansson menar att det bara ger nya ansikten chans att komma fram inför nästa års val.

Snart fyller han 60. Han har ett gammalt pensionsavtal som gör att han inte behöver jobba mer innan 65. Men han kan tänka sig att vara fritidspolitiker och kanske vikariera som lärare, vilket är hans civila yrke.

– Jag vill få tid att göra det jag vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer