Lägsta vattennivån på 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Nu gäller det att det kommer rikligt med nederbörd under de kommande vintermånaderna. Annars riskerar det här årets torka i vårt område att upprepa sig. Den senaste rapporten från SGU visar inte på någon förbättring av läget i västra Östergötland.

Trots att det lackar mot jul så kör brandkåren i Ödeshög fortfarande ut vatten till sinade brunnar. Som mest var det sex till nio lass i veckan. Totalt har man kört 128 tankar sen i juni.

”rekordår”

– Det är ett rekordår och något vi aldrig varit med tidigare. Men vi hoppas inte vi får uppleva det igen, säger Mats Jansson på räddningstjänsten i Ödeshög.

Ett normalår har det varit cirka 20 transporter. De senaste veckorna har det dock blivit mer sporadiskt, en till två tankar i veckan.

– Det har kommit lite regn nu och det har väl hjälpt till kortsiktigt. För pratar man med de drabbade så säger de att brunnarna ligger på en kritisk lägsta nivå, säger Mats Jansson.

Högtryck för brunnsborrarna

Rena julafton har det här torra året varit för brunnsborrarna. Den branschen har haft mer än fullt upp, när främst gamla grävda brunnar inte ger tillräckligt med vatten längre. Den här veckan borrar man efter vatten utanför Norsholm.

– Vi hinner inte med alla jobb. Vi får helt enkelt tacka nej som det ser ut nu, säger Morgan Karlsson som jobbar på en borrningsfirma i Motala.

Foto: SVT

Lägsta vattennivån på 40 år

De låga grundvattennivåerna påverkar inte bara folk med enskilda brunnar. Det bidrar även till att sänka ytvattennivåerna. Vilket varit påtagligt i många östgötska sjöar under hösten. Vättern upplever nu sin lägsta vattennivå på 40 år. Nivån är 30 cm under det normala.

Den senaste rapporten från Sveriges geologiska undersökning (SGU) visar att nivåerna är fortsatt mycket låga i främst västra Östergötland. På Gotland ser det lite bättre ut. Vädret de kommande månaderna blir nu avgörande.

”vill ha en nederbördsrik vinter”

– Nederbörden under den kalla årstiden är ytterst viktig för att det ska bli en bra grundvattenbildning, för under sommaren är det varmt och växterna tar upp det mesta av nederbörden, säger Bo Thunholm på SGU.

Om det blir en nederbördsfattig vinter är det då risk att det här torra året återupprepar sig?

– Ja den risken finns så vi vill ha en nederbördsrik vinter nu, säger Thunholm.

– Det är jätteviktigt tror jag för annars står vi inför ett jätteproblem till våren med troligtvis fler transporter och ett större antal drabbade, avslutar Mats Jansson på räddningstjänsten i Ödeshög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.