Foto: Jonas Ekströmer/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Rovdjursföreningens vädjan: ”Stoppa den här jakten”

Uppdaterad
Publicerad
Björn Ljunggren, regionansvarig i Östergötland för Svenska rovdjursföreningen, har skrivit ett öppet brev till landshövding Carl Fredrik Graf där han vädjar om att skyddsjakten på varg i Långbogenreviret stoppas.

Länsstyrelsen i Östergötland tog den 11 juni beslut om skyddsjakt på en varg i Långbogenreviret efter att två kalvar dödats.

Beslutet överklagades av flera till förvaltningsrätten, men mötte inget gehör där. Dock gjorde domstolen tillägget att ingen varg får skjutas om årsvalpar finns i närheten. Ett beslut som sedan också stod fast i kammarrätten.

”En förtäckt licensjakt”

I brevet uttrycker Björn Ljunggren bland annat sin oro för att honan i vargparet riskerar att bli skjuten, eftersom man inte identifierat den varg som angrep kalvarna:

”Jag har varit verksam med varg i nästan 60 år och är inte helt säker på att jag skulle se skillnad på ett av föräldradjuren och en fjolårsvalp.”

Om honan dödas riskerar konsekvensen bli inavel bland vargarna i Långbogenreviret och det enda som är nästintill 100 procent effektivt i det här läget är en tillfredsställande stängsling, menar Björn Ljunggren och skriver:

”Den nu pågående skyddsjakten kan knappast karaktäriseras som skyddsjakt. Det handlar i stället om en förtäckt licensjakt. Jag vädjar till dig, stoppa den här jakten. Låt inte prestigen styra. De riktigt kloka skiftar åsikt då de fått ny kunskap.”

Första vargparet i modern tid

Långbogenreviret ligger mellan Borensberg och Finspång. I det området etablerade sig ett vargpar vintern 2017/2018, vilket är första gången i modern tid i Östergötland.
Under 2019 konstaterade Länsstyrelsen att vargparet hade fått sju valpar, vilket gör att det nu finns nio vuxna vargar i reviret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fem fakta om vargen: Foto: Junge, Heiko/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Östergötland

Mer i ämnet