Claes Sjökvist (S) kommunstyrelsens ordförande i Boxholm. Foto: Boxholms kommun

S fortsätter styra Boxholm med stöd av C och KD

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna fortsätter styra Boxholms kommun. Partiet har ingått en valtekniskt samarbete med Kristdemokraterna och Centern. Samarbetet innebär att KD och C kommer rösta på nuvarande kommunalråd vid den omröstning som ska göras på kommunfullmäktige i november.

Förra mandatperioden styrde S med stöd av Moderaterna. Det samarbetet tar alltså slut nu.

– I praktiken innebär det att vi fortsätter med S i minoritetsstyre. Att C och KD gjort det valet beror på, vad jag hört, att Moderaterna och Sverigedemokraterna inte kunnat presentera ett bättre namn till kommunstyrelseordförande än mitt. Och det är ju hedervärt att få höra, säger kommunalrådet Claes Sjökvist (S).

Inte styra ihop

Evert Anderson, KD:s avdelningsordförande i Boxholm, vill förtydliga att de och C inte kommer styra tillsammans med S.

– Stödet till S upphör i och med omröstningen i november. Vi ska ha ett organiserat samarbete med Centern, säger Evert Andersson.

Egen majoritet

Sjökvist har varit kommunstyrelsens ordförande i ungefär ett och ett halvt år, sedan Britt-Marie ”Brittis” Johansson gick i pension. S har styrt kommunen sedan kommunsammanslagningen 1971 och har dessutom haft egen majoritet i alla val, förutom 1998, fram till 2018.

Vad prioriteras kommande mandatperiod?

– Att styra upp den kommunala verksamheten på bästa sätt samt klimatomställningen.

Sjökvist hoppas att alla val till kommunstyrelsen kan klaras av på kommunfullmäktige 14 november.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Boxholm

Mer i ämnet